“Maar wij hebben niemand met een burn-out in ons bedrijf”

🕑 2 minuten
Published: 2022-04-28

1,2 miljoen mensen kampen met burn-out relateerde klachten. 74 procent van de werknemers ervaart stress op het werk. Één derde van al het ziekteverzuim is mentaal gerelateerd. Dit kost het bedrijfsleven in Nederland, 3,2 miljard euro.

Een opmerking die ik als organisatie psycholoog vaak om mijn oren krijg is: “Wij hoeven niks met mentale gezondheid te doen, want wij hebben niemand met een burn-out binnen ons bedrijf”. Allereerst is het natuurlijk mooi om te horen dat dit bedrijf niet met burn-out te maken heeft, maar aan de andere kant steekt deze opmerking, want het zegt eigenlijk dat je als werkgever dus pas handelt als iemand al ernstig ziek is. Het zou dus kunnen zijn dat meerdere medewerkers dicht tegen die burn-out aan zitten, maar omdat ze nog niet over het randje zijn geduwd, ga je daar als werkgever niets aan doen?

Medewerkers die langdurig stress ervaren op het werk hebben minder energie, zijn negatiever, melden zich eerder ziek, zijn minder loyaal en productief. Daar zit je als werkgever niet op te wachten. Gelukkig belanden zij niet allemaal in een burn-out, maar mocht dat toch gebeuren, dan ben je deze werknemer al gauw minstens 240 dagen kwijt.

Gezonde en tevreden werknemers zijn productiever, loyaler en verzuimen minder. Daarnaast spreken wij organisatiepsychologen van de besmettelijkheid van gedrag. Een tevreden en gezond teamlid straalt dit uit op de rest van het team. Het team is dan geneigd dit gedrag te spiegelen. Dit geldt overigens ook voor iemand met een negatieve en uitgebluste houding

Hoe kom je hier achter? Meten is weten. Verzamel en analyseer je verzuim- en verloop cijfers. Waarom nemen mijn mensen ontslag? Waarom zijn ze ziek? Probeer hier trends in te ontdekken. Bijvoorbeeld, regelmatig verzuim van één of twee dagen kan een teken zijn van overbelasting en overspannenheid.

Ook kun je met vragenlijsten anoniem de mentale gezondheid van je medewerkers meten. Ga af op de echte, gemeten situatie, niet je eigen ‘gevoel’ of dat van je managers. Zo kun je de verschillende gradaties van mentale (on)gezondheid identificeren en eventuele preventieve acties organiseren.

Geen burn-out betekent nog geen gezonde werknemer. Identificeer de mentale gezondheid van je medewerkers en zet in op preventie. Duw je medewerkers niet onbedoeld over dat overspannen randje, maar realiseer tevreden, productieve en gezonde werknemers.

Heb je ook niemand met burn-out in je bedrijf en wil je dat graag zo houden? Vraag nu hier een gratis en vrijblijvende demo account aan.